“Baby er død”

René Sigaard betegner sig selv som ”gammel festivaldreng” – han har været på Smukfest siden 1987 og var første gang medhjælper i 1991. Til dagligt producerer han elektronik og er 46 år gammel. I foråret tog René den nye uddannelse som Event-vagt, og vi har derfor stillet ham et par spørgsmål:

 

Hvordan er det at tage Event-vagt-uddannelsen?
”Det er to weekender med knald på! Men det er rigtigt sjovt, også socialt. På vores hold var halvdelen fra Smukfest, og den anden halvdel fra Roskilde, og det var en rigtig god kombination. Mange af dem har været vagter på rigtigt mange events, mens vi fra Skanderborg havde mere erfaring med førstehjælp end dem. Så det var en super sammensætning. Kurset er bygget op efter princippet learning by failure, så ”baby er død” hørte vi rigtigt mange gange! Man skal være indstillet på blå mærker og flækkede bukser, for figuranterne går 110% ind i det. Alt er super realistisk, og jeg fik også at vide, at alle de scenarier, vi bliver udsat for, har fundet sted i virkeligheden på de arrangementer, Event Safety har leveret ydelser til igennem tiden – deres instruktører var fantastiske.”

Hvad fik du ud af det, som du kan bruge på Smukfest?
”Uddannelsen handler rigtigt meget om kommunikation og om førstehjælp, dem der vil slås er gået forkert i byen. Jeg har tidligere lært førstehjælp og været på en del kurser i forskellige ting, men det her har slået alt. Nu er jeg en MESTER i at bruge en hjertestarter og yde førstehjælp, også på babyer. Figuranterne var vildt gode, så jeg lærte også, at en pige, der er halvt så stor som mig, godt kan udfordre to vagter. Så man lærer at forberede sig på det værste. Noget, der har overrasket mig er, hvor meget jura der er i sådan en uddannelse – vi havde 4 timers jura om, hvad vi må og ikke må. Og vi må jo ikke mere end andre mennesker, så det er en knivsæg, vi balancerer på – er man vidne eller sigtet, hvis det går galt?”

Hvad fik du generelt ud af uddannelsen?
”Som sagt er kommunikation helt centralt, og jeg har faktisk altid troet, at jeg var ret dårlig til at kommunikere. Det fandt jeg ud af, der ikke var rigtigt. Event-vagten skal yde service og tale pænt til alle gæster, og det var jeg åbenbart god til. Ikke noget med solbriller og armene over kors. Jeg fik lidt et selvtillidsboost af at være afsted, fordi det har lært mig mere om, hvad jeg kan klare, og hvad jeg ikke kan klare. Jeg kan kun anbefale alle, der har lyst til at arbejde med mennesker at tage uddannelsen.

Jeg føler mig da betydeligt bedre rustet nu, når jeg cykler til arbejde, fordi jeg har en rigtig god førstehjælpsrygsæk med mig, hvis der skulle ske noget. Jeg ville slet ikke tøve med at flå en hjertestarter ned af væggen, og jeg har lært at spotte insulinchok og astma. Vi lærer også, hvad man skal gøre ved folk, der har fået et hjertetilfælde. Uddannelsen gør jo, at vi kan arbejde på festivaler og arrangementer andre steder, så det vil jeg gerne. Det gør mig også bare bedre på Smukfest, man bliver ikke en god event-vagt ved at arbejde med det syv dage om året. Det er vigtigt at komme afsted til andre arrangementer, så man holder sig “varm”.”

Vil du også opkvalificere dig med en gratis uddannelse som Event-vagt til Smukfest? Så skriv til Søren Eskildsen på soren@smukfest.dk. Der starter hold både i foråret og efteråret – næste gang april 2016.