En smuk dialog

En god dialog mellem de mange udenlandske flaskesamlere og Smukfest har lagt kimen til et smukt samarbejde for alle. Du kan også hjælpe!

Med bøjet ryg og en pandelampe på hovedet går de sent om aftenen rundt mellem vores ben og samler flasker i poser. De er ligeglade med musikken. De fester ikke. De overlever.

Gennem det meste af Smukfests historie har der været en stor gruppe pantsamlere af forskellig etnisk oprindelse tilstede på festivalen. Størstedelen kommer fra Vietnam. De rejser til Danmark og tager på et par festivaler for at samle flasker. Pengene, de tjener, svarer ofte til en årsløn i Vietnam. Disse samlere har i sagens natur forskellige holdninger og normer i forhold til oprydning og hvordan man gebærder sig for at blive accepteret og respekteret i et fremmed land og i en anden kultur.

“For dem handler det om at overleve eller dø af sult. Derfor kan gæsterne nogle gange opleve at flaskesamlerne virker desperate og lidt aggressive,” fortæller Tom Vesterager

Mange af disse mennesker kommer fra lande, hvor lønnen er ekstremt lav og hvor det er svært at få arbejde og forsørge familien. Altså mennesker der typisk kommer fra meget svære sociale kår, og de er ofte mennesker, som har en lav social status og ringe sprogkundskaber. Mange af dem kommer fra lande, hvor autoriteter regerer med stokkeslag og fængsel.

Som formand for Flaskebod 3, som er placeret udenfor hegnet, har Tom Vesterager haft kontakt til disse etniske flaskesamlere, og bliver typisk mødt af mennesker, der ikke vil/tør have øjenkontakt og næsten aldrig forstår, hvad vi siger. Sidste år overtog han Flaskebod 3 og besluttede sig for at gøre noget for at skabe et mere givende samarbejde med flaskesamlerne.

Et nyt samarbejde

I år har Flaskebod 3 dannet rammen om en konstruktiv og berigende dialog mellem bodens medhjælpere og Smuk Fests etniske flaskesamlere. Det var Tom Vesterager, som sidste år tog initiativ til at gå i denne dialog med flaskesamlerne rundt om boden. Formanden oplevede, at flaskesamlernes ivrighed for at samle flasker til tider skabte en oplevelse af pres og pågåenhed hos festivalgæsterne, og at denne pågåenhed til tider affødte irritation og modvilje mod flaskesamlerne.

“Vi oplevede blandt andet, at de lavede en del svineri og forsøgte at presse vores unge folk i boderne til at give dem en højere pris for flaskerne. I begyndelsen stoppede vi konflikterne ved at lukke flaskeboden i 15 minutter, så de ikke kunne komme af med flaskerne. Det hjalp. Det kunne de forstå,” fortæller Tom og smiler.

Formanden, som havde blik for, at disse flaskesamlere kommer fra lande med stor fattigdom og knokler for at tjene penge til at forsørge deres familier, og blik for at de yder et kæmpe bidrag til, at Smukfest holder sig smuk, fik derfor den idé at gå i dialog med flaskesamlerne.

Tom ønskede med dialogen at lære samlerne at omgås gæsterne på en måde, som kunne skabe en mere positiv stemning omkring samlerne og deres arbejde. Det lykkedes ham at komme i dialog med samlere fra samtlige nationaliteter, som var repræsenteret omkring Flaskebod 3. Han oplevede at dialogen lykkedes over al forventning og at den medførte, at oprydningen foran boden var perfekt og muliggjorde, at betjeningen af gæsterne gik hurtigere og mere smertefrit end det ville have været muligt uden samlernes indsats.

På baggrund af sidste års positive erfaringer, har Flaskebod 3 allerede før starten på dette års festival haft samlerne inviteret til et uformelt møde for at åbne dialogen, og for at tilbyde en folder med de indsamlede gode råd fra sidste år og med tilbud om kaffe, te og vand indenfor Flaskebod 3s åbningstid. De samlere, som går ind i denne dialog bliver desuden tilbudt et ID-skilt, som viser, at de samarbejder med festivalens flaskeboder.

En smuk dialog, som skaber en bedre stemning omkring samlerne og dermed hjælper dem med en livsvigtig indtjening til alles bedste.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.